Tuesday, December 19, 2006

MESTA ZA IZLAZAK U KOVACICI Pt. 1

FAGAN

Bio sam jednom u ovom lokalu negde sredinom devedesetih dok sam jos isao u gimnaziju i tada je mesto totalno licilo na rani FM klub (ali mislim da su tada bili drugi vlasnici). Malo i lepo sredjeno. Sve u svemu to je kafic na pijaci. Znaci, daleko je od centra - sto moze biti i prednost ako vam se cini da je Kovacica malo mesto. Lokal ima i letnju bastu. Ima i sto za bilijar, sto je odlicno ali nedovoljno da me natera da ga posetim.



PICERIJA

Ovo mesto pamtim jos sa pocetka devedesetih (tada se zvalo "Oskar") i ono je oduvek bilo lose mesto za provod. Pustala se folk muzika, prodavala pica i mesto je bilo vecito prazno. Ovih dana picerija nosi naziv "Vojnovic" i u glavnom zavisi od gimnazijalaca koji tu provode vreme cekajuci autobus. Lokal je i dalje skoro uvek prazan uvece. Posecenost ponajvise zavisi od toga ko je kelner te veceri, to je zbog toga sto jedan od njih redovno pusta pank muziku pa vredi svratiti makar zbog muzike. Pre tri nedelje se u ovom lokalu odrzala pank svirka sto je moglo znacajno da popravi imidz ovog lokala, ali je reklama bila slaba a odziv jos slabiji. Ovo je inace jedan od retkih lokala koji ima dve prostorije pa je moguce organizovati svirke (ili neka druga desavanja) a da nema guzve. Mislim da Picerija nema neku svetlu buducnost, sto se vidi iz cinjenice da vecito trazi kelnere a da se niko ne javlja...


PINK

Ovde nisam zalazio od kako sam zavrsio gimnaziju. U to vreme (1994-1998) je mesto bilo odlicno za izlazak i pre podne i nocu! Na odlicnoj je lokaciji i ima prelepe uslove za letnju bastu. Poseban utisak daje to sto je kafic na dva nivoa. Postoji donji deo sa sankom i sprat sa dva separea ako se dobro secam. Ipak, sam lokal je i dalje mali i skucen. Danas tamo zalaze klinci i slusa se folk muzika. Iako je na odlicnom mestu - kafic me apsolutno ne privlaci. Mrzim narodjnjake, jos vise ljude koji ih slusaju.


PELIVAN

Tu sam provodio skoro svaki dan tokom osnovne skole i zaista me za njega vezuju lepe uspomene. Verovatno najstariji ugostiteljski lokal u Kovacici. Odlicna poslasticarnica. Super sladoled, jos bolji kolaci! Limunada. Ima i bilijarski sto, ali kao da ga nema! Naime - nema alkohola u poslasticarnicama. A igrati bilijar bez piva, dobacivanja zenama i tuce stapovima - i nije neki fazon. Salim se! Odlicno mesto za izlazak! Lokal ima i par kompjutera pa je verovatno moguce igrati PC igrice ili cak mozda koristiti internet... Ovakvi lokali ne propadaju nikada!


EN PASANT

Verovatno prvi "kafic" u Kovacici. Njegovo osnivanje se poklapa sa mojim prvim izlascima (sto ne zvuci tako lepo kao sto sam mislio). Bio je odlican u prvih par godina! A ogromna prednost mu je bila sto je duze vreme bio jedini kafic u mestu. Danas je to obicna kafana-restoran. Nije bog zna sta a pustaju se narodnjaci. Duze vreme je ovo bio jedini lokal koji je sluzio brzu hranu, pa kada si usao na pice pre bi ogladneo nego sto bi ti stiglo pice. Ponekada svratim kada sam gladan. Hrana im nije losa. Nije losa u opste. Narocito kada si gladan. Super!


DISKO

Nekadasnja omladinska sala. Stara koliko i najstariji matori momak koji u nju zalazi. Mesto je danas u nekoj vrsti privatnog vlasnistva.  Koliko vidim ekipa radija BEOGRAD 202 to jest emisije HIT NEDELJE cesto dolazi ovamo sa svojim bendovima i organizuje prilicno dobro posecene rock koncerte. Nadam se da ce se to odrzati pa makar ti bendovi doveka svirali pesme Atomskog Sklonista i Divljih Jagoda. Bitno je da mladi vide i cuju gitare, bubnjeve i muzicare uzivo ... U stvari... Omladinska sala je tema za sebe pa bi bilo najbolje da se njoj posveti jedan ceo post... Dakle, uskoro cemo malo vise o tome!


FM CLUB

pt. 1

Jedino mesto gde redovnije zalazim. Pamtim ga jos iz vremena dok je bio ultramali kvadratic u kome se sedelo na nekim malim klupicama i jos manjim i nizim stolovima. Bilo je kao u zabavistu ili kao u necijoj sobi. Veoma intimno (u pocetku je cak bilo predvidjeno izuvanje! Od cega se naravno odustalo ili su to bile samo glasine) i toplo mestasce koje je ubrzo preraslo u manogo ozbiljniji poduhvat. Prve svirke nakon propasti omladiske sale - odrzane su upravo u ovom lokalu. I bile su ODLICNE. Dan danas pamtim to vreme kada je sve mirisalo na (tada neverovatno popularnu) alternativnu muziku i grunge outfit na ljudima. Danas je to i dalje jedino kulturno mesto gde se slusa dobra muzika i gde lokalni kriminalci ne zalaze cesto.


pt. 2

Nakon iznenadnog preseljenja na drugu lokaciju, FM CLUB izgleda prilicno dobro. Iako je porilicno udaljen od centra Kovacice, vredi ga posetiti. Leti postoje cak dve baste od kojih je jedna bukvalno preko puta lokala! Postoji video bim umesto TV-a pa ako nesto gledate - kao da ste u bioskopu. Takodje, tokom leta je u lokalu bilonekoliko tematskih zurki. Secam se da je bila jedna na koju sam greskom otisao misleci da je u pitanju PUNK zurka a radilo se o FUNK zurci (to je izvedeno tako sto je neki DJ pustao gomilu POP muzike tipa Red Hot Chilly Peppers... Ali, verovatno ljudima nije bilo bitno da to nije bila "ona prava" funk muzika tipa Sly And The Family Stone...) Moze se reci da je lokalna populacija koja je sklonija alternativnoj i metal muzici dobila neku vrstu "oaze mira" u vidu FM CLUBA I ZANZIBARA koji su daleko od centra ali blizu jedan drugome pa nema ni potrebe ici u centar. Na zalost, zimi je FM Club mnogo siromasnije mesto za izlazak i verujem da ce i ljudima biti sve teze da setaju do njega po snegu i hladnoci. Ipak, verujem da ce oni koji posecuju ovaj lokal nastaviti da ga posecuju jer je ovaj naprosto najbolji lokal u Kovacici.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home