Sunday, January 28, 2007

SVETISLAV BASARA




Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman 2006. godine je Svetislav Basara za knjigu "Uspon i Pad Parkinsonove Bolesti" u izdanju Grafickog ataljea "Dereta" iz Beograda.


Svetislav Basara je rodjen 21. Decembra 1953. u Bajinoj Basti.
Autor je vise od dvadeset knjiga (romani, zbirke eseja, zbirke kratkih prica).


Dobitnik je mnogih literarnih nagrada. Najbitnija od njih je NIN-ova za najbolju knjigu minule godine.


Njegova knjiga "Fama o Biciklistima" spada u najbolje knjige napisane u Srbiji devedesetih godina.

U nasoj opstinskoj biblioteci u Kovacici mozete naci skoro sve knjige Svetislava Basare. Preporucujemo svaku:

"Looney Tunes"

"Fama o Biciklistima"

"Na Gralovom Tragu"

"Mongolski Bedeker

"Price u Nestajanju"

"Ukleta Zamlja"

"Kinesko Pismo"

"Peking By Night"



...





Slede delovi intervjua sa Svetislavom Basarom preuzeti iz dnevnog lista "Politika" :




Radnja romana je smestena u Rusiju jer je "... Rusija jedna fantazmagoricna zemlja, sto bi Sioran rekao "... Rusija nije drzava, vec je jedna posebna civilizacija". Vremenski radnja je smestena jedan buran period, kraj 19. veka i pocetak dvadesetog. Roman medjutim govori o univerzalnom problemu, o svetski rasprostranjenoj bolesti,a naravno posto smo mi deo sveta, upkos nastojanjima nasih politickih elita da to ne budemo, prica se odnosi i na Srbiju."




"Zapravo sve ideologije su apostrofirane u knjizi kao bolest, ali naglaseno komuzicam i fasizam. Sve polazi od one tacke kada ideje ponestaju i umesto njih nastaju idologije, kao projekcije buducnosti. Realno se vise ne poima kako jeste, vec onako kako bi po necijem misljenju trebalo da bude. To je bolesno stanje duha, i ideologije su glavni junaci ovog romana".




"... iznenadilo me da se u hriscanskoj tradiciji na bolest uopste ne gleda negativno. U modernom dobu na bolest je katastrofa, tragedija, apsolutno zlo. U hriscanstvu se bolest smatra korektivom, mogucnoscu da se covek procisti kroz nju, da spozna samog sebe i okolni svet..."
"Racionalizam je takodje jedna ideologija. Nazivaju ga pravcem u filozofiji, a ja bi ga nazvao ideologijom. Dakle, to je redukcija sveta na onu meru koju mozemo pojmiti nasim ogranicenim razumom. Svet je beskrajno mnogo vise od toga, i zapravo primena racionalizma u politici i kulturi pojacava se apsurdnost sveta"




"... Dovesti samog sebe na ivicu ili biti doveden na ivicu, svejedno, mada smo cesce nau takvo stanje dovedeni spolja nego sto samo sebe dovodimo. Taj polozaj daje priliku da sve energije i sve sposobnosti coveka dodju do izrazaja, i da se donese nekakva sudbonosna odluka..."*







*Delovi intervjua sa Svetislavom Basarom preuzeti iz dnevnog lista "Politika" (28.1.2007.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home