Monday, February 05, 2007

U POTRAZI ZA FILMOM : Masakr Se Nastavlja
























PRVI NASTAVAK




Uspeh originalnog Teksaskog Masakra Motornom Testerom (1974) i razvoj podkulture horor fanova zeljnih nastavka sage o Lederfejsu i porodici kanibala, doprineo je odluci da se 1986. godine snimi nastavak.



Teksaski Masakr Motornom Testerom je do polovine osamdesetih polako ali sigurno postao tzv. "kultni film", film koji godinama opstaje na repertoaru "ponocnih projekcija" i za kojim postoji redovna potraznja po video klubovima. To su oni filmovi oko kojih se konstantno dize fama, sto kroz prepricavanje, sto kroz pisanje o njemu.Toub Huper i Kim Henkel su ponovo u ulogama rezisera i pisca scenarija, ali ovaj put jednu od glavnih uloga igra svetski poznati glumac i reziser Denis Hoper.



Takodje, ovaj film je podrzan mnogo vecim budzetom od oko 4,7 miliona dolara.Denis Hoper glumi Teksaskog Rendzera koji je u potrazi za Lederfejsovom familijom Sawyer da bi im se osvetio jer su mu ovi ubili necaka Franklina (to ubistvo se moze videti u prvom filmu, a Franklin je onaj debeljko u invalidskim kolicima, on je jedini koji je u filmu Teksaski Masakr Motornom Testerom - zaista stradao od motorne testere).



Ipak, prava heroina ovog filma je Kerolajn Vilijams koja glumi radio DJ-a koji slucajno uspeva da snimi telefonski razgovor sa dva nesrecnika koji bivaju ubijeni od strane Lederfejsa i njegovog jos ludjeg brata Top Chopa (igra ga danas malo poznatiji Bil Mozli). Posto saznaju da je ubistvo otislo uzivo u radio-etar, i da je najverovatnije snimljeno - porodica krece u krvavi pohod na radio stanicu.



Ovaj film sadrzi mnoge elemente crne komedije. Glumci totalno preteruju u glumi. Denis Hoper je u to vreme bio u jednoj od njegovih losijih faza. Ubistva su nadrealno krvava i na uvrnut nacin zabavna (kemp). Specijalne efekte je odradio poznati horor umetnik Tom Savini. Lederfejs (njegovo ime ovde je Baba Sojer) je prikazan kao mnogo pitomije stvorenje koje je cak u stanju da se zaljubi u heroinu. Cak se moze reci da glavni negativac u stvari i nije Lederfejs vec je to Chop Top, Lederfejsov brat koji se iz Vijetnama vratio sa metalnom plocicom u lobanji. Jedini glumac koji se ponovo pojavljuje je Dzim Sidou, on ponovo glumi glavu porodice (Drejton Sojer), on je kuvar koji je jedino racionalno bice u porodici zaduzeno za ciscenje krvavog nereda koji ostaje za poludelom bracom. Ipak, i pored silnog posla, on uspeva da pobedi na lokalnom takmicenju u kuvanju Cilija (kada ga pitaju u cemu je tajna njegovog uspeha on sav ushicen i slavodobitan odgovara: "Its the meat...").




Kada je pusten u bioskope, film je komercijalno lose prosao. Cak je nazivan najgorim nastavkom ikada snimljenim. Ipak, kao i original, ovaj film je vremenom razvio svoje verne postovaoce. Kao i original, i nastavak je zabranjivan u mnogim zemljama, kada je prolazio kroz cenzuru trabelo je seci i do 20 minuta filma tako se na trzistu pojavio "necenzurisan" sto je automatski znacilo da ga ne mogu gledati mladji od 17 godina. U Australiji se zvanicno izdanje ovog filma pojavilo tek minule godine!



Na zalost, ovaj film je trebao da spase karijeru Touba Hupera. Ovaj reziser nije opravdao ocekivanja i njegovi jedini uspesi ostaju samo originalni Texas Chain Saw Massacre i mnogo poznatiji i komercijalno uspesniji film iz 1982. - Poltergeist.



Trivia: Kanadski EBM sastav SKINNY PUPPY je na svom albumu"Cleanse Fold and Manipulate" (1987) semplovao nekoliko replika iz ovog filma. ("They live on fear!" i "You got that last slaughter on tape, you play it on the radio!" u pesmi "Shadow Cast")




----------







DRUGI NASTAVAK



Ovaj film jedini nisam gledao. Pojavio se 1990 godine. Nazvan je LEATHERFACE: The Texas Chainaw Massacre III. Rezirao ga je Dzef Bur. Scenario je napisao Dejvid Sou. U njemu glavne uloge tumace Ken Fori (glumio u Romerovom horor klasiku "Zora Mrtvaca") , Kejt Hodz i danas mnogo popularniji Vigo Mortensen.




Kada je izasao smatran je najboljim od tri nastavka Teksaskog Masakra. Ipak, ni ovaj film nije postigao komercijalni uspeh. Film je ostecen nemilosrdnom cenzurom a kao i svi ostali TCM filmovi - zabranjivan je u bar tri zemlje.





----------










TRECI NASTAVAK




Najgori od tri nastavka se prvo pojavio 1994. godine. Nazvan je: Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation a rezirao ga je scenarista originala Kim Henkel. Zbog problema sa glumcima, ovaj film je morao ponovo da ide na montazu da bi u bioskope izasao tek 1997.




Ovaj film bi po danasnjim kriterijumima morao biti hit jer su u njemu glavne uloge dodeljene tada mladim i potpuno nepoznatim Metjuu Mekonahiju i predivnoj Rene Zelveger. U ovom filmu je mnogo toga loseg. Na primer scenario je totalno zapetljan i porodicu kanibala dovodi u vezu sa Iluminatima. Lederfejs ne lici na sebe vec je protumacen kao histericni transvestit. Kanibalizam je potpuno uklonjen iz scenarija. U filmu postoji gomila scena koje nemaju nikakvog smisla. Kada je cenzurisan istaknuto je da film sadrzi : "...demented mayhem and torture, and for strong language..."






Ipak, moram naglasiti da i Metju Mekonahi i Rene Zelveger bukvalno izvlace film iz provalije. Njihova gluma je neverovatna!



Kao susta suprotnost kapetanu Kurtzu iz "Apokalipse Sad" Metju Mekonahi mahnito vlada scenom poput poludelog manijaka-kiborga koji svojim zrtvama propoveda neku apoklaipticnu Mensonovsku filozofiju pruzajuci im nezaboravno emocionalno iskustvo. Ako prezive.



Rene Zelveger, koja se dugo borila da ovaj film nikada ne ugleda svetlo dana - daje sve od sebe da docara beznadje i ocajanje nadrealne situacije u kojoj se nalazi. Mislim da je nikada vise necete videti u jednoj ovakvoj ulozi. Niti cete je vise ikada videti ovako mrsavu i lepu!



----------






Nakon fijaska sa "Novom Generacijom" nikome vise nija padalo na pamet da ozivljava sagu o porodici kanibala iz Teksaske provincije. Ipak...



Deset godina kasnije desilo se cudo. Horor film je u Holivudu ponovo usao u modu. Ali, zelju za novim filmovima strave i uzasa nije ispratila adekvatna inspiracija.




To je dovelo do diskutabilne manije rimejkovanja starih horor filmova. Svaki film strave i uzasa koji je imao bilo kakvog uspeha u proslosti - doziveo je da ga ponovo snime, sa novim scenarijem, mladjim i lepsim glumcima i mnogo, mnogo vecim budzetom.



Ostaje jos samo da vreme pokaze koliko ce biti uticajni svi ti filmovi. Ako sve bude kako treba, rimejk ce navesti neke nove klince da pogledaju original.






A ti klinci ce vec naci neku novu inspiraciju...







_____________







Sutra citajte o nedavnom rimejku i proslogodisnjem prikvelu filma "Texas Chain Saw Massacre"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home