Thursday, February 22, 2007

ZA PONAVLJACE: John Peel





JOHN PEEL
1939 - 2004



Engleski disk-dzokej najpoznatiji po svom radu na radiju BBC Radio 1.

Njegov uticaj na modernu pop-rok muziku je ogroman. Od 1967. u svom radu prvi pocinje da otkriva i u etar pusta regge i pank muziku. Njegov uticaj je od osamdesetih naovamo najvidljiviji u svetu pop muzike, alternativnog roka, hip-hopa, pa sve do opskurnijih pravaca kao sto su to post pank, hard core ili grind core...

Pocelo je naravno sa Bitlsima. 1967. godine na krilima njihove ploce 'Sergeant Peppers...' Peel u Englesku donosi duh americke hipi-flower power kulture. U svojim emisijama, Peel emituja sve sto je tada bilo u duhu hipi kulture, od bluza Howlin' Wolfa - do Dilanovog i Donovanovog folka.

Magija koju je Peel proizvodio je ipak lezala u radikalnim i cestim promenama njegovog muzickog ukusa. Kada je u Engleskoj stvoren novi rock talas u vidu Pink Floyda i Creama - ljudi su ga pitali kako moze da se bavi tom nesnosnom bukom?! Kada su par godina kasnije slusaoci ocekivali da cuju Grateful Dead - Peel je poceo da pusta Ramones i punk rock…

Najveca prednost njegovih emisija je lezala u cinjenici da je Peel uvek bio otvoren za prezentaciju svega sto mi je poslato u redakciju.

Nakon sto je snimanje pristojnih demo snimaka postalo dostupno madim bendovima, ovi su mogli slati svoje snimike sa nadom da ce ih Peel emitovati. Ako se ne varam, jedini srpski bendovi koji su emitivani jesu Disciplina Kicme i Obojeni Program krajem osamdesetih.

Zbog neke zakonske regulative koja je odredjivala vreme koje moze biti posveceno pustanju muzike sa ploca – BBC je poceo da nalazi studijske muzicare koji su svirali obrade popularnih pesama. Kasnije su poceli angazovati i bendove da snimaju verzije svojih pesama ekskluzivno za BBC. Iz ove prakse se radjaju ‘Peel Session’ segmenti, snimci koje je Peel emitovao u svojim emisijama, sto radi promocije novog albuma nekog benda, sto radi promocije novog benda koji jos nema izdat album. Ovi snimci su bili sastavljeni od tri ili cetiri pesme snimljene i izmiksovane za jedan dan u ‘Maida Vale’ studiju.

Tako je nastalo oko 4000 snimaka od oko 2000 bendova. Neki od znacajnijih snimaka su osamdesetih objavljenu za ‚Strange Fruit’ izdavacku kucu koju je vodio John Peel. Mnogi bendovi su pre ili kasnije objavili te snimke, pogotovu nakon Peel sto je preminuo 2004.

Pored pustanja muzike, u svojim emisijam je dosta vremena posvetio i citanju poezije, prelistavanju underground stampe… U njegovim emisijama su cesto gostovali poznati muzicari, novinari, pisci ili pesnici i mnoge druge znamentite licnosti tog doba.

John Peel Day je 13. Oktobar. Obelezava se koncertima i u Srbiji.




Zahvaljujuci internetu i dan danas se mogu naci neke emisije za download:


--------------------------------


JEDNU KLASICNU EMISIJU JOHNA PEELA IZ 1996. MOZETE SKINUTI U CELOSTI NA OVOJ ADRESI:


PRVI DEO (20 minuta, samo prica bez muzike):





PAR JAKO DOBRIH PEEL SESSION-A MOZETE SKINUTI SA OVE ADRESI:




----------------------------------



VISE O JOHNU PEELU:





--------------------------------



KONTAKT:
IDEJE - OGLASI - NAJAVE - KOMENTARI
REDAKCIJA WEB STRANICE:
SMS: o63/40 82 16

0 Comments:

Post a Comment

<< Home