Wednesday, March 21, 2007

U POTRAZI ZA MUZIKOM: The Fall



Iako su nastali u vreme nastanka i svojevrsne eksplozije panka, The Fall su prvi i vodeci post pank bend. Grupa je svoje ime dobila po istoimenoj knjizi Alberta Kamija. Poceli su u Januaru 1977. a prvi koncert su odrzali vec u Aprilu. Ova prva postava grupe The Fall je sastavljena od sledecih ljudi: Mark E. Smith, Martin Bramah, Tony Friel i Una Baines su clanovi prve postave, dok su se Karl Burns, Yvonne Pawlett, Marc Riley, Mike Leigh, Craig Scanlon, Steve Hanley i jos par manje poznatih muzicara pridruzivali ili otpadali u sledecih nekoliko meseci. Kao i tada tako i tokom cele karijere grupe Mark E. Smith je glavni sastojak koji cini magiju benda The Fall. Kao sto Smith i sam navodi : "If it's me and your granny on bongos, then it's a Fall gig".


ROUGH TRADE


U Junu 1978. snimaju prvi Peel Session za radio BBC a u Augustu iste godine im izlazi prvi singl "Bingo Masters Breakout". Bend krece na svoju prvu turneju po Britaniji. Prvi album pod nazivom "Live At The Witch Trials" izlazi u Martu 1979. Zacudo, album nije koncertni (live). Mislim da je u pitanju samo zelja da se naglasi siromasna ali cista produkcija koja zaista lici na snimak benda koji svira uzivo u studiju. Avandardni rock, cudan i mracan, monoton ali besan. Pesme koje odskacu su
"Frightened", "Rebelious Jukebox", i "No Xmass For Junkies". Esencija ranog The Fall zvuka. Produkciju je odradio Bob Sergeant. Monotoni ritam i ostre gitare. Ubrzo, u Oktobru iste godine izlazi i drugi album pod nazivom "Dragnet" a u Decembru bend svira u Americi. Vec u ovim ranim snimcima je jasan znacaj Smithovog pisanja. Njegovi tekstovi odrazavaju nacitanost i uticaje egzistencijalizma, misticnih vizija Vilijama Blejka, Lavraftovog mracnjastvo, Vindhamovog poetskog eksperimentisanja i Mancesterskog urbanog otudenja.Pored Smithovog vokala, rane snimke isponjava zadivljujuce konzistentan post pank i new wave zvuk koji je u isto vreme i sumoran i dinamican. Na ovim (ali i mnogim buducim) albumima grupe The Fall, Low Fi ideologija nikada nije bila jasnije izrazena a jasne su i naznake buduceg Njujorskog No Wave zvuka.


Sledece godine u bend dolazi bubnjar Paul Hanley, jedan od malobrojnih dugovecnih clanova grupe The Fall. Hanley je u bendu ostao citavih pet godina. U Junu 1980, The Fall sviraju u Holandiji gde promovisu svoj zivi album "Totale's Turn's" koji je izasao u Maju 1980. vec u Novembru iste godine im izlazi album "Grotesque". Smithovi tekstovi pocinju da obuhvataju i objedinjuju teme poput politike, magije, mistike, socijalne kritike upakovane u opskurne dvosmislenosti. Njegovi vokali postaju
sve ekscentricniji uz puno improvizacije i izvrtanja znacenja. Smith sve jasnije pokazuje svoji inspirisanost Damo Suzukijem zi kraut rock grupe Can. Kakofonija oslonjena na jednostavne gitarske rifove. Anti rock! pesme koje obelezavaju period su i "Rowche Rumble", "Pay your rates", "Bingo Masters Breakout", "New Face On Hell".


The Fall Aprila 1981. izdaju mini album "Slates" nakon kojeg sviraju u Nemackoj, sirom Britanije, Amerike, u Holandiji i na Islandu. U Martu 1982. The Fall izdaje album "Hex Enduction Hour" a u Julu i Augustu prvi put svira po Australiji i Novom Zelandu. U Septembru posecuju Grcku cime su vise manje obisli sve bitnije delove sveta. U Septembru 1983. u bend ulazi gitaristkinja Brix Smith i bend snima jedan od najbitnijih albuma za post punk, alternativni rock "Perverted By Language". Inace Brix Smith je prvo postala Markova supruga (19. Jula 1983). "PBL" je prvi album u tzv "Brix Periodu" donosti neku vrstu pop osecaja u vec izgradjeni Fall zvuk. Pesme koje odkacu su "I Feel Voxish" i "Eat Y'self Fitter"



BEGGARS BANQUET


U Oktobru 1984. bend izdaje "The Wonderful And Frightening World" koji je Najvisa tacka tzv. "Brix Perioda" a sledece godine "This Nation's Saving Grace". Jos jedno remek delo koje zvuci kao napeta dens muzika. 1986 The Fall snimaju deseti po redu Peel Session za radio BBC. Iste godine izlazi album "Bend Sinister". Februar 1988. donosi album "The Frenz Experiment" (Kojeg obelezava obrada pesme "Victoria" od Kinksa i visokokvalitetna produkcija) a Oktobar "I Am Kurious Oranj". Ovaj album je u stvari muzicko-scenski projekat. Eksperimentalni balet koji nije najbolje prosao. Ovaj album zvuci kao da je snimljen istog dana kao i "Frenz Experiment".

Sledece godine bend prvi put posecuje Juznu Ameriku tj. Brazil. U Junu 1989. izlazi "Seminal Live" a usred promotivne turneje Brix Smith napusta bend. U The Fall se privremeno vraca njegov originalni clan Martin Bramah. Brix nakon grupe The Fall svira se Bangles, osniva bend The Adult Net, neuspesno posecuje audiciju za grupu Hole a 1994. se vraca u The Fall. U Augustu The Fall sviraju na 50. rodjendanu Johna Peela.



PHONOGRAM

U devedesetim je sa odlaskom Brix Smith zvuk the Falla ozbiljno promenjen. Producenti sa kojima je grupa radila su Craig Leon, Adrian Sherwood, Rex Sergeant. The Fall usvajaju ritam masine, dens ritmove, moderne klavijature. Produkcija zacudo postaje visokokvalitetna. Ali zvuk grupe nekako ostaje isti kao sto je to John Peel rekao "Always different. Always The Same". Mark je i dalje najbitniji element!

U Februaru 1990. The Fall izdaje "Extricate". Izdavac u Americi je "Matador Records" Na albumu se posebno sticu Stephen Hanley, Craig
Scalon i Simon Wolstencroft bubnjevima. Pesme koje odskacu su prva i poslednja "Sing! Harpy" i Extricate".U Aprilu 1991. izlazi "Shift-Work" a u Martu 1992. "Code:Selfish". Ovaj album nam donosi nekoliko zaista odlicnih i zacudo melodicnih pesama. Pesme koje takodje odskacu su: "Birmingham School Of Bussiness School" i "Just Waiting" obrada Henka Vilijamsa, "Married 2 Kids", "Time enough"... Mark E. Smith svojim vokalima dodaje i diktafonske snimke sto pesmama daje neverovatne dimenzije. The Fall je nakon ovog albuma na zalost ostao bez izdavacke kuce. Pesma "Hip Priest" se pojavljuje u filmu "Kad Jaganjci Utihnu" iz 1991. Planiranih pet albuma za mainstream izdavaca Phonogram, svelo se na samo tri albuma i odredjenu sumu novca koja im je isplacena da napuste kucu.



POVRATAK U UNDERGROUND

(Receiver Records, Narnack Records, Slogan, reizdanja...)


Album "The Infotainment Scan" izlazi 1993. a "Middle Class Revolt" u Maju 1994. U Americi izdat za "Matador records". Najbolje pesme su "Lost In Music", "I'm Going To Spain", "League of Bald Headed Gentlemen" (pesma posvecena cinjenici da je Mark primetio da se na Fall svirkama pojavljuje sve vise starijih dakle, procelavih muzkaraca) i "Why are people grudgeful". Sve ove pesme (sa "TIS" albuma) spadaju medju najbolje koje je The Fall objavila! U Augustu iste godine u bend se vraca Brix Smith. U Februaru 1995. izlazi "Cerebral Caustic". U Junu 1996. izlazi "The Light User Syndrome", u Augustu The Fall snima dvadeseti Peel Session za BBC dok u Oktobru i Decembru bend napustaju Brix Smith i privremeno Karl Burns, oboje spadaju medju najdugovecnije clanove grupe The Fall. U Septembru 1997. izlazi "Levitate".


1998. godinu u zivotu grupe The Fall je obelezila americka turneja koja se zavrsila u Njujorku tucom na bini. Steve Hanley koji se u bendu odrzao 19 godina, Karl Burns i Tommy Crooks su izbaceni iz grupe, a jedini preostali clan grupe Julia Nagle je iste veceri napadnuta od strane frontmena Smitha zbog cega je ovaj zavrsio u pritvoru. Naravno, incident je ponovo doveo The Fall na naslovne stranice muzicke stampe. Cak je i nas "Ukus Nestasnih" preneo vest da je Mark E. Smith ponovo otpustio citav bend...



COMEBACK


Svojevrsni kambek The Fall potvrdjuju albumima "The Marshall Suite" iz 1999. i "The Unutterable" iz 2000. Zacudo, pesme grupe The Fall pocinju da se pojavljuju u reklamama. Cinjenica da se to desava je toliko cudna da se niko nije ni usudio da optuzi The Fall za prodaju.

U Novembru 2001. izlazi album "Are You Are Missing Winner". Sledece godine se na internetu pojavio nelegalni download albuma "Country On The Click". The Fall su snimili novi album koji je nekako procureo na internet. 2003. izlazi novi miks pod nazivom "The Real New Fall LP".

2001. Mark se zeni svojom trecom suprugom Elenom Poulou. Ova se naravno odmah pridruzuje bendu Septembra 2002. Takodje, u novi vek grupa The Fall ulazi sa ogromnim interesovanjem za reizdanja njihovih ranijih albuma. U periodu jedne decenije od polovine devedesetih do danas izlazi gomila reizdanja, best of izdanja, box setova, kao i zbirki singlova i B strana.


2005. izlazi "Fall Heads Roll" i opet se u istoriji grupe na Americkoj turneji nekako ponovila 1998. promotivna turneja je zamolo prekinuta jer su svi clanovi benda Ben Pritchard, Steve Trafford i Spencer Birtwistle napustili Marka i Eleni navodeci njegovo odvratno ponasanje prema njima, konstantne svadje i medjusobno optuzivanje za manjak para od zarade. Mark je nekako uz pomoc njegove americke izdavacke kuce Narnack Records okupio potrebne muzicare i nastavio sa turnejom.



THE FALL DANAS

Najnoviji album pod nazivom "Reformation Post TLC" izlazi u Februaru 2007. i u muzickoj stampi nailazi na veoma pozitivne recenzije. Postavu cine: Tim Presley (gitara), Pete Greenway (gitara), Rob 'Spanners' Barbato (bas girata), Dave 'The Eagle' Spurr (bas gitara), Orpheo McCord (bubnjevi) i Keiron Melling (bubnjevi).




BITNIJI CLANOVI GRUPE THE FALL PREMA VIKIPEDIJI:


Martin Bramah - GITARA 1976 - 1979, 1989 - 1990

Tony Friel - BAS GITARA 1976 - 1977

Una Baines - KLAVIJATURE 1976 - 1978

Karl Burns - BUBNJEVI, BAS GITARA 1977 - 1979, 1981 - 1985, 1993 - 1998

Marc Riley - BUBNJEVI, BAS GITARA, GITARA 1978 - 1982

Yvonne Pawlett -KLAVIJATURE 1978 - 1979

Kay Carroll - PRATECI VOKALI 1979 - 1983

Mike Leigh - BUBNJEVI 1979 - 1980

Steve Hanley - BAS GITARA 1979 - 1998

Paul Hanley - BUBNJEVI, BAS GITARA 1980 - 1985

Brix Smith - GITARA VOKALI 1983 - 1989, 1994 - 1996

Simon Rogers - BAS GITARA, GITARA, PRODUKCIJA 1985 - 1987, 1987-88, 1993

Simon Wolstencroft - BUBNJEVI 1986 - 1997

Marcia Schofield - KLAVIJATURE 1987 - 1990

Dave Bush - KLAVIJATURE 1991 - 1995

Julia Nagle - KLAVIJATURE I GITARA 1995 - 2001

Tommy Crooks - GITARA 1997 - 1998

Karen Leatham - BAS GITARA 1998

Tom Murphy - BUBNJEVI 1998 - 2000

Neville Wilding - GITARA 1998 - 2001

Steve Trafford - BAS GITARA 2004 - 2006

Simon Archer - BAS GITARA 2003 - 2004

Jim Watts - BAS GITARA KLAVIJATURE 2001 - 2003, 2004

Dave Milner - BUBNJEVI 2001 - 2004)

Ben Pritchard - GITARA 2001 - 2006)

Spencer Birtwistle - BUBNJEVI 2000 - 2001, 2004 - 2006

Ed Blaney - GITARA 2000 - 2001, 2003 - 2004

Adam Helal - BAS GITARA 1998 - 2001)




INTERNET LINKOVI:


FAN SITE:



ZVANICNI SITE:



INTERNET FANZIN:


CLANCI O KONCERTIMA GRUPE:

http://falllivehistory.blogspot.com/



FREE DOWNLOAD:



SNIMAK RADIO PRENOSA ODLICNOG KONCERTA IZ 1993:


Potrazite ga na stranici dole.

(Takodje tu imate i snimak koncerta koji je odrzan na Markov 50. rodjendan The Fall - The Robin 2, Bilston, 5th March 2007 )







UZIVAJTE!




--------------------------------------------








KONTAKT:


IDEJE - OGLASI - NAJAVE - KOMENTARI


REDAKCIJA WEB STRANICE:




SMS: o63/40 82 16


0 Comments:

Post a Comment

<< Home