Friday, March 09, 2007

ZA PONAVLJACE: Monty Python



Monty Python je grupa komicara koju cine John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam i Graham Chapman.

Omiljena i kod publike i kod kriticara, Monty Python je vladao radio talasima, televizijom, pozoristem i kinematografijom od 1969. do kraja osamdesetih a njegov uticaj traje i danas.


Monty Python je poceo kao TV serija 1969. Njegovi skecevi su bili nadrealni, satiricni i povrh svega izuzetno intelektualno i umetnicki nadahnuti. Utisak da su clanovi trupe neka vrsta visokoobrazovanih klovnova potvrdjuje i cinjenica da se vecina clanova Monti Pajtona srela na univerzitetu Kebridz gde su Ajdl i Dzouns studirali Engleski jezik i literaturu, Kliz pravo, a Cepmen medicinu. Teri Gilijam, jedini amerikanac u trupi, je studirao politicke nauke, dok je Majkl Pejlin studirao istoriju na Oksfordu.


Monti Pajton kao TV serija je trajao od 1969. do 1973. i to na BBC 1 u
Engleskoj, ABC i PBS u Americi.

Nakon TV karijere trupa je krenula na pozorisnu turneju po celom svetu. 1982. je na VHS-u izaslo njihovo izdanje Live At The Hollywood Bowl koji nam prenosi atmosferu tih predstava.


Uporedo sa TV i pozorisnom karijerom, Monti Pajton je snimio i gomilu muzickih izdanja. Ploce i singlovi a kasnije i kompakt diskovi - sadrzali su najpoznatije pesme (Never be Rude To Arab, I Bet They Wont Play This Song On Radio, Lumberjack song, Philospohers song...) ispresecane najefektnijim skecevima.


Za one koji nisu gledali originalne serije tu su jos bolji filmovi Monti Pajtona:

1972. And Now For Something Completely Different

1975. Monty Python and The Holy Grail

1979. Monty Python's Life of Brian

1983. Monty Python's The Meaning Of Life


Teri Gilijam je nakon Pajtona postao svetski poznat reziser ciji filmovi su izuzetno dobro prihvaceni od strane kriticara. Manje od publike. Ipak naslovi poput Braca Grim, Brazil, Dvanaest Majmuna, ili The Fisher King su danas veoma poznati i gledani.


Majkla Pejlina smo mogli videti u mnogim filmovima. Njegova najpoznatija uloga je u filmu Riba Zvana Vanda. Danas ga mozemo gledati na RTS-u u njegovim putopisnim emisijama u kojima putuje oko sveta na razlicite nacine.


Erik Ajdl je takodje nastavio sa glumom u filmovima, Ipak on je danas poznatiji je po njegovom radu na pozoristu. 1998. nas je iznenadio odlicnim "daglasadamsovskim" romanom "Put Za Mars" u kojem se na humoristican nacin traga za sustinom i korenima komedije. 2005. je napisao i producirao Brodvejsku predstavu Monty Python's Spamalot koja je nagradjena Tony nagradom. Ajdl je inace napisao vecinu pesama koje se mogu cuti na Monty Python ostvarenjima. Npr. "Always Look An The Bright Side Of Life" je najpoznatija.


Graham Cepmen je na zalost preminuo 1989. Bio je homoseksualac koji je tek sedamdesetih objavio svetu tu cinjenicu. Zbog dugogodisnjeg skrivanja i poricanja te cinjenice, Cepmen je postao alkoholicar sto je ozbiljno narusilo njegovo zdravlje. Nakon Pajtona drzao je predavanja po americkim koledzima i generalno bio aktivan u Americi. Na njegovoj sahrani, Kliz je drzao govor koji se zavrsio sa "…good riddance to him, the freeloading bastard, I hope he fries!” i salvama smeha.


Teri Dzouns je studirao srednjovekovnu literaturu i Monti Pajton je za njega bio samo pauza nakon koje se vratio pisanju i akademskom zivotu. Dzouns pise radove o antickoj istoriji, politicke novinske kolumne ali i knjige za decu. Po jednoj od tih knjiga za decu je snimio film Erik The Viking.


Dzon Kliz je postao najpoznatiji i najprepoznatljiviji clan trupe. Nakon Monti Pajtona, snimio je veoma uspesnu seriju Fawlty Towers. Nakon toga se pojavljivao u manjim ulogama u velikom broju humoristickih serija od kojih je najskorija Will And Grace. Snimio je i gomilu filmova od kojih su najpoznatiji Riba zvana Vanda, Rat Race i Clockwise.
Zvanicni portal za sve o MONTI PAJTONU:

http://www.pythonline.com/

Uredjuje ga Erik Ajdl!!!!
ZA DOWNLOAD:

Na web stranici :



Mozete besplatno skinuti gomilu Monty Python pesama i skeceva. Mozete skinuti jedan LP i jedan singl. Takodje ovde mozete naci i transkripte nekoliko albuma. Uveravam vas da su fajlovi mali i da ni jedan ne trazi vise od nekoliko minuta za skidanje, tako da i sa dial-upom mozete doci njih bez glavobolje. Ja sam na primer skinuo ceo album (oko 25 Mb) za manje od sat vremena a singl (12 Mb) za dvadesetak minuta. Obavezno obratite paznju na skec "Summarise Proust" kao i na NME promo singl Monty Python's "Tiny Black Round Thing". Uzivajte!


Zelim vam prijatan vikend!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home