Tuesday, April 10, 2007

202 ROADSHOW U KOVACICI


HIT NEDELJE
RADIO BEOGRAD 202
DOM OMLADINE KOVACICA
NEDELJA 08. 04. 2007.
20:00
Ulaz: 200 din


Vec nekoliko godina, svake nedelje bar jednom (ponekada dva-tri puta nedeljno) Vlada Dzet i Olga Kepcija pune autobus sa desetak hard rock I heavy metal bendova i obilaze Srbiju uzduz i popreko.

Ova gostovanja Radija Beograd 202 zalaze u sva moguca mesta i opstine gde je moguce napraviti koncert. Veoma cesto za neko mesto saznate tek kada ga “dvestadvojka” poseti. U Kovacici su bili vec cetiri puta ako se ne varam! I sto je najbolje - uvek mozete biti sigurni da cete cuti solidnu rock and roll svirku i da cete vecinu bendova videti po prvi put…


---------


Pre par godina, Vlada Dzet je za dnevne novine “Danas” izjavio: „Hit Dvesta dvojke postoji da bi se održao kontinuitet dobre muzike na ovim prostorima. Ostaje nada da će tako zaista i biti… Ovo je odličan način da se afirmišu mladi bendovi. Da je u vreme kad sam ja počinjao postojala ovakva podrška nekog radija za mlade bendove, mnogi od njih bi duže ostali na muzičkoj sceni, a od mnogih dobrih bendova nije ostao čak nijedan snimak. Jedan od ciljeva Hita je i da stvori nove legende poput Riblje čorbe, Azre... Ja radim na Dvesta dvojci 26-27 godina i moj glavni motiv je da pružim mladim generacijama ono što ja nisam imao. U moje vreme si dva puta u šest meseci mogao da radiš. Kod nas ima dosta velikih bendova, ali svi oni kad im krene posao postanu pomalo aljkavi, otaljavaju posao. A bend mora da misli na to šta ostaje iza njega“
U istom intervjuu dnevnom listu "Danas", Olga je naglasila da „Nekad se smatralo da ko ne svira na Hitu ne postoji, a onda je bio jedan dug period kad Hita nije bilo. Onda je Dvesta dvojka promenila svoju šemu. Postali smo pravi rokerski radio i počeli da pravimo svoje bendove. Ne u smislu da ih mi posedujemo, već da ih maksimalno afirmišemo. Bendovi poput Alogije i Kraljevskog apartmana su jako bliski sa našim radiom. Oni nas smatraju svojim, kao i mi njih...“
---------

Koncert je poceo oko 21:00.


Zbog tehnickih nemogucnosti lokalne telefonske centrale – ni ove veceri nije bilo radio prenosa svirke na „dvestadvojci“. Vlada Dzet je licno najvljivao i odjavljivao svaki bend koji je izlazio na binu ili silazio sa nje.

Ozvucenje u omladinskoj sali je bilo solidno i nije bilo tehnickih problema!



---------



Svirali su:


AURORA BOREALIS
Obrade koje je bend svirao su od Generacije 5 („Dolazim za 5 minuta“) i Babe (ne „Ko me tero’“ nego ona njihova balada... kako se zvase…). Bila je jos jedna pesma koje se ne secam… Aurora Borealis neverovatno lice na nekadasnji kovacicki bend Lokatori. Dakle, svirka na ivici raspada, samo sto su Lokatori najcesce svirali pijani i neuvezbani, dok su ovi momci izgledali sasvim prisebni.

AMNEZIJA
Jos jedan bend koji je svirao obrade popularnih numera. Za bubnjevima je sedela devojka. Svirala je sasvim pristojno. Inace, gitarista Amnezije je iz Kovacice - Lando Parigros (kog pamtimo kao ritam gitaristu iz benda Lokatori). Jedina autorska pesma nije ostavila bas nikakav utisak. A obrade koje su svirali su od grupe Kreber (koja, ako se ne varam, svira u Padini sledeceg vikenda), pa "Fool For Your Loving" od Whitesnake i potpuno iskasapljena "Afraid To Shoot Strangers" od Iron Maidena (nista gore od stimovanja gitare nasred pesme!). Raspad. Solidna podrska publike. Hvala publici!

NOYZ
Iako nisu najavljeni, Noyz su prvi bend koji je ostavio neki pozitivniji utisak. Mnogo samouverenije i uvezbanije. Poceli su obradom od Nirvane ali je ostatak bio sastavljen od autorskih pesama. Za kraj su odsvirali jednu zaista losu verziju pesme "Model" od Kraftwerka i zamalo pokvarili inace pozitivan utisak. I sto je najgore najavili su "Model" u verziji Rammsteina a prepev teksta je u stvari licio na onaj Supernautov. Bilo kako bilo, za mene je dovoljno i to sto nisu svirali ex-yu hard rock koji je definitivno postao alfa i omega za domace rock bendove!


EKIPA +
Cetvrti bend po redu je odsvirao sjajne obrade od AC/DC ("Let There Be Rock" i "Whole Lotta Rosie") i Motorhead ("Ace Of Spades"). Sjajno su svirali. Uhodano i sa dve gitare izuzetno mocno. Posebno mi se svidjala opustenost i prirodnost koju je bend imao na bini. Najbolje je izgledalo to sto su se gitaristi smenjivali na solazama i vokalima. Zanimljivo je sto je bend po prvi put svirao u postavi sa gitaristom iz grupe Noyz i kako su sami priznali prvi i jedini put su vezbali u autobusu na putu za Kovacicu. Odlicno! Zaista odlicno! Kasnije je gitarista i pevac svirao sa Vladom Dzetom u njegovom bendu…

FAR
Odlican hard rock bend sa dosta gitarske virtuoznosti i odlicnim klavijaturama. Gitarista i pevac je cesto silazio sa bine u publiku. Svirali su obrade od Atomskog Sklonista i AC/DC. Za kraj su odradili jedan zaista zanimljiv aranzman one odvratne balade koja ima onaj "Neeee necu plakati…" Da su izbacili tekst imali bi odlicnu autorsku pesmu. Solidna svirka!

ATLANTIDA
Ovaj bend je svirao neki power metal u stilu Helloween-a, Gamma Ray-a. Ja se u to bas ne razumem pa ne bih da sudim o muzici. Imali su neke probleme sa klavijaturama koje nisu bile u istom tonalitetu sa gitarama. Ne znam da li su svirali obrade ili svoje stvari. Meni se vise svidja kada bend svira svoje stvari, a dobro je i kada cujem neku dobro odradjenu obradu. Bilo kako bilo, Atlantida su solidan bend koji ce zasigurno ostvariti neki uspeh na talasima Radija 202 i u heavy metal krugovima u Srbiji.


VLADA DZET BENDU stvari ovo je jedini bend koji mi se dopao na ovom koncertu. Kovacicka publika je opet imala puno srece jer ju je Vlada pocastio sa cak dve nove pesme. Jedna ima refren „Puno je vremena otislo na zezanje“ i ODLICNA je!!! Druga je „Baby Please“ i vrlo je dobra. Nakon ove dve nove pesme odsvirali su i sada vec poznatije stvari kao sto su srpski prepev Steppenwolfovog „Born To be Wild“, pa onaj rock standard koji pocinje sa “Veceras pravis party a nisi me pozvala…” i na kraju ogroman hit “Samo Seks I Rock And Roll”. Obozavam Dzetove tekstove! U njima se uvek istice onaj luzerski ali realistican odnos ka zivotu. Za mene je ova svirka bila vrhunac veceri. Odlicno sam se proveo. Vlada Det Bend su zaista za dve-tri klase iznad svega sto smo vedeli te veceri!



DARGORON
Za kraj ponovo power metal. Ovaj bend je imao odlican odnos sa publikom. Verovatno zato sto uzivaju ogromu popularnost unutar srbijanske hard & heavy scene. Na zalost, ja se ne razumem u power metal pa ne bih da sudim o muzickim kvalitetima Dargorona. Ima tu dosta gitarske virtuoznosti, sto je u power metalu izuzetno bitno a i publika ume da ceni takve stvari. Tekstovi su na srpskom sto je izuzetno bitno jer verujem da su srpski tekstovi, onaj kljucni sastojak Dargoronovog uspeha. Kada bi i ostali bendovi shvatili znacaj tekstova na jeziku koji publika razume – imali bismo bar deset puta jacu hard & heavy, punk, alternative i hard core scenu u Srbiji. Za kraj su odsvirali onu njihovu baladu i to je bila jedina pesma koju sam prepoznao jer je bila veliki hit na Radiju 202 pre par godina.

----------

Koncert se zavrsio oko 00:30 sto znaci da smo bili pocasceni sa skoro 4 sata muzike! Zaista, odlicno vece koje puno znaci omladini u Kovacici, koja inace jako retko ima priliku da poseti neki rock koncert. Ko zna, mozda je nekima ovo bio prvi kocert u zivotu! Bilo kako bilo, nadajmo se da ce nas dvestadvojkin „roadshow“ posetiti jos mnogo puta jer u Kovacici definitivno postoji publika za rock and roll a i Radio Beograd 202 je medju najslusanijima u opstini!

Nakon koncerta, najposveceniji deo publike kao i dosta muzicara koji su te veceri nastupili (prevashodno clanovi benda Dargoron) su otisli na svojevrsni „after party“ u lokalni kafic „Zanzibar“ gde se uz najtezi heavy metal zvuk provod nastavio do jutra! „Zanzibar“ je inace jedini kafic u Kovacici koji vec duze vreme neguje prevashodno Hard & Heavy zvuk pa je izbor „after party“ lokacije bio jedini logican!


0 Comments:

Post a Comment

<< Home