Tuesday, April 17, 2007

ZA PONAVLJACE: John Lydon






John Lydon je rodjen 1956. godine u Londonu. Njegovi roditelji su bili emigranti iz Irske i pored njega imali su jos troje dece. Kada je imao sedam godina oboleo je od Meningitisa zbog cega je pola godine proveo u komi nakon koje je doziveo amneziju. O svom odrastanju i zivotu Lajdon je 1995. napisao autobiografiju pod nazivom "Rotten - No Irish, No Blacks, No Dogs"





SEX PISTOLS



Clan grupe Sex Pistols postaje 1975. kada Lajdon upada u drustvo Malkolma Meklarena (koji se bio upravo vratio sa turneje americkog benda New York Dolls, kojem je bio menadzer) i Vivijen Vestvud koja je u to vreme drzala butik "Sex". Meklaren je upravo postao menadzer novoformirane grupe Sex Pistols koju su u to vreme cinili samo Stiv Dzouns, Glen Metlok, i Pol Kuk. Dakle trebao im je samo pevac! Na ad hoc audiciji uz dzuboks, Lajdon je otpevao pesmu Elis Kupera - "Eighteen" i bio odmah primljen u bend.



Naravno, u Sex Pistols Lajdon nije primljen zbog svojih (inace, tada vise nego skromnih) pevackih sposobnosti. Seks Pistolsi su ipak bili ponajvise stvar kontraverznog imidza i umetnicke provokacije.


Stiv Dzouns je kasnije izjavio kako je Lajdonovo pisanje pesme "Anarchy In The UK" sa poznatim stihovima "I Am The Antichrist, I Am The Anarchist..." - definisalo celokupan imidz i zvuk benda. Kasnije, sa dolaskom Lajdonovog prijatelja Sid Vicious-a, Sex Pistolsi su poprimili onaj prepoznatljivi imidz koji je zauvek ostao uzor za sve rock and roll bendove koji teze provokaciji i umetnickoj inovaciji.







PUBLIC IMAGE LTD.



Nakon raspada Seks Pistolsa u Januaru 1978. u sredini katastrofalne americke turneje - Lajdon je ostavljen u nekom losandjeleskom hotelu bez para i avionske karte. Plus, Meklaren je javio izdavackoj kuci da "... ako ih nazove neki covek koji se predstavlja kao Dzon Lajdon - ne odgovaraju jer je u pitanju lazni poziv..."



Nekoliko meseci kasnije, Lajdon okupllja Public Image Ltd - jedan jos veci i jos znacajniji bend. PIL su preuzeli pank imidz i pank pristup muzici, ali sa izuzetno artistickim pretenzijama na rege, a posebno dab muziku. Tu su i uticaji kraut rocka i mnogo studijskog eksperimentisanja! Public Image Ltd. su te 1978. cinili Jah Wobble (koji je sa PIL napravio veliku revoluciju u tretiranju bas gitare kao glavnog instrumenta), Keith Levene (koji je svirao u grupi The Clash i koji je kroz rad u PIL-u takodje izuzetno unapredio gitarske stilove i tretiranje gitare u studijskom radu), i niz bubnjara od kojih je najbitniji Martin Atkins (svetski poznat bubnjar koji je bio kljucna figura u razvoju industrijal muzike).



Ova postava je snimila jedan od najznacajnijih albuma ikada snimljenih -"Metal Box" iz 1979. Za ovaj album se moze reci da u svakom pogledu donosi inovacije. Od muzike na albumu, preko promocije grupe, do pakovanja samog albuma. A sto je za Lajdona najbitnije, ovaj album je pokazao da su za njega pank rock i Sex Pistolsi - davna proslost koju je prerastao i potpuno zaboravio. A uz izgradnju nove grupe, Lajdon uspesno razvija i novu politiku u odnosima sa muzickom industrijom i javnocu. Bend odbija da ide na turneje. Public Image Limited postaju "kompanija" koja se prevashodno bavi muzikom, ali ne samo njom. Tu su i video-art, modna linija, performansi (poput njihovog njujorskog "koncerta" koji je prerastao u haos u kojem je Kit Livin jedva izvukao zivu glavu) ...



Nakon jos dva albuma, ova postava zbog losih medjuljudskih odnosa prestaje sa radom i Lajdon u grupi PIL ostaje sam. Sve do 1986. i albuma "Album", Lajdon svira sa session muzicarima sa kojima muzika grupe Public Image Ltd. postaje sve melodicnija i prihvatljivija za radio i MTV.


Snimajuci komercijalno najuspesniji album grupe PIL pod nazivom "Album" ("Cassette" ili "Compact Disc", zavisno od formata koji ste kupili) - 1986. a narocito na promotivnoj turneji - grupa konacno prerasta u klasican rock bend u vidu sledecih ljudi: Lu Edmonds (svetski poznat producent i gitarista koji je svirao u grupi The Damned a kasnije postao jedan od bitnijih ljudi u komercijalnom razvoju world muzike), John McGeoch (jedna od najznacajnihih licnosti u razvoju post pank muzike. Svirao je u grupama Magazine, Siouxsie And The Banshees, Armoury Show), Allan Dias (basista koji je u grupu stigao iz Dzez podzemlja), i Bruce Smith (dovoljno je reci da je svirao sa Pop Group i The Slits).




Ova postava je do 1992. snimila prava muzicka i umetnicka remek-dela pod nazivom: "Album" (1986), "9" (1989), "Happy?" (1987) i "That What Is Not" (1992). Ovaj, drugi segment u karijeri grupe PIL je otpoceo svetskim megahitom "Rise" koji je ponovo postavio PIL i Lajdona u centar muzickih zbivanja izuzetno interesantnih osamdesetih.



Pod jedan - ovi albumi su idealni spoj alternativne rock muzike, inovativne i perfektno sporovedene produkcije, zestokog rokerskog gitarskog prasenja, monstruozno jake bas gitare, i na kraju, sto je za ovaj tekst jos bitnije - jakih ali izuzetno melodicnih vokala koji Lajdona uvode u krug najboljih rock and roll pevaca.



Pod dva - ovi albumi su imali najbolji zvuk koji se tada mogao proizvesti u studiju i kupiti u prodavnicama. Ako vam je ikada bio potreban CD da testirate svoj novi stereo uredjaj slobodno uzmite neki od ovih albuma!



Public Image Ltd. su prestali sa radom krajem 1992. godine. U stvari, bend je i dalje zvanicno "na pauzi" ali je John McGeochova iznenadna smrt 2004. i Allan Dizovo povlacenje iz sveta muzike 1992 - ucinilo ponovno okupljanje benda u toj postavi - prilicno tesko zamisliv. Ali ko zna, mozda se Lajdon jednog dana pomiri sa Dzah Voblom (koji dan dana ima uspesnu muzicku karijeru) i Kitom Livinom (koji se tek odnedavno ponovo vratio muzici kroz Necessary Intergalactic Cooperation)...






TIME ZONE



Zajedno sa hip-hop pionirom Afrika Bamnaataa, Lajdon 1984. snima singl pod nazivom World Destruction. Ova pesma koju je producirao Bill Laswell je prva rap-core pesma ikada snimljena, cak pre Walk This
way koju su snimili Run DMC i Aerosmith.Afrika Bambaataa je izjavio: "Pricao sam sa Bilom LasveIom govoreci mu kako mi je potreban neko je potpuno otkacen i Bil se setio Lajdona. Znao sam da je on perfektan jer sam ga video u filmu "Copkiller" a znao sam i za njegov rad sa Sex pistols i Public Image Ltd."





LEFTFIELD


Lajdon saradjuje sa i grupom Leftfield. 1993. singl sa njihovog albuma "Leftism" (ubacen i u film "Hackers") pod nazivom 'Open Up' ponovo - i u poprilicno dosadnim devedesetim - uvodi Lajdona u sam centar muzickih tokova. Leftfield je dance-house electronica duo koji cine Nil Brans i Pol Dejli. Oni su jedan od prvih bendova koji je ukljucivao zive pevace u DJ setove (praksa koju su kasnije proslavili Underworld i Chemical Brothers). Naravno, "Open Up" je bio ogroman hit.






PSYCHO'S PATH



1997. Dzon Lajdon izdaje svoj prvi solo album u karijeri, pod nazivom Psycho's Path. Na albumu je svirao i otpevao skoro sve sam, pomagali su mu Martin Lydon (njegov mladji brat) na klavijaturama i gitari, i Mark Saunders koji je radio produkciju. Sticajem neverovatnih okolnosti album mu ponovo izdaje Virgin Records koji opet nije preterano zainteresovan za Lajdonovu muziku. Kao i u slucaju nekih PIL albuma, Lajdon je odradio i omot za plocu. Ovaj put uz pomoc Adobe Photoshopa. Remiksi: Leftfield, Moby i Chemical Brothers. Spot je odradjen samo za pesmu "Sun" i to u Leftfield remiksu. Virgin Records nije adekvatno promovisala album, tako da se turneja svela na nekoliko koncerata po Americi i Japanu.







THE BEST OF BRITISH L1 NOTES



Poslednje izdanje koje je vezano za Lajdona je kompilacijski album i DVD pod nazivom The Best of British L1 Notes (one pound notes) iz 2005. Na ovom izdanju je obuhvacen Lajdonov rad sa Sex Pistols, Public Image Ltd, Leftfield, Time Zone kao i njegov solo rad zavrsno sa novom solo pesmom The Rabbit Song. DVD cine odabrani spotovi koji prikazuju ovu dugovecnu karijeru i njene najvise domete. Kao bonus, ovo izdanje sadrzi i opskurne audio mikseve ranih PIL pesama, kao i video zapise sa
reunion svirki Sex Pistolsa iz 1996 i 2002.








-------------------







NAKON MUZICKE KARIJERE




Pored muzicke karijere, 1983. Lajdon je odigrao za sada jedinu filmsku ulogu. U filmu "Copkiller" (rezija: Roberto Feanza, film je poznatiji pod nazivom "Order Of Death") je igrao sporednu ulogu Harviju Kajtelu. Iako je film slabo brosao kod publike, kriticari su pohvalili Lajdonovu glumu.


Lajdon se nakon muzicke karijere posvetio radiju i televiziji.


1996. je imao sjajnu radio emisiju "Rotten Day" u kojima se bavio znacajnim datumima u fazonu "Desilo se na danasnji dan...". Emisije su trajale po oko dva minuta i apsolutno su spektakularne!


2000 za VH-1 Lajdon radi ROTTEN TV gde se prevashodno bavio humoristicnim komentarisanjem tekucih desavanja u svetu.

Takodje je snimio nekoliko prirodnjackih dokumentaraca: John Lydon Goes Ape, John Lydon Megabugs i John Lydon's Shark Attack za Discovery Channel.


Takodje, bio je clan ekipe reality show-a "I'm a Celebrity... Get Me Out Of Here!". naravno, publika ga je odlicno prihvatila i da sam nije odustao od takmicenja (posvadjao se sa producentima), verovatno bi pobedio!






------------------




Na ovoj adresi mozete skinuti nekoliko pesama sa promotivne turneje za "Psychos Path":







Na ovoj adresi mozete skinuti kratke radio emisije ROTTEN DAY:





A na ovoj adresi mozete pogledati delove emisija ROTTEN TV:





Fajlovi su mali.

Uzivajte!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home