Friday, September 07, 2007

LETO 2007 – Dani Mihala Babinke






Proslava osamdesetog rođendana Mihala Babinke, pesnika iz Padine, održana je u tamošnjem Domu Kulture 24. i 25. Avgusta. Proslava je bila podeljena na dva dana. U petak se održalo poetsko veče sa rezultatima literarnog konkursa, da bi se u subotu održao revijalni deo sa gostima iz Slovačke i sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Ove godine je organizovan i literarni konkurs. Mladi pesnici su mogli poslati svoje pesme na slobodnu temu i to na Slovačkom ili Srpskom jeziku. Konkurs je bio podeljen na dve kategorije. Jednu kategoriju su činila deca, drugu odrasli. Svoje pesme je poslalo po desetak pesnika u svakoj kategoriji. Dodeljene su po tri nagrade u obe kategorije. Pobednici su imali tu čast da pročitaju svoje pesme pred publikom u dvorištu Doma kulture.

Na žalost, tog dana je organizacija malo zakazala, pa je poetsko veče sa rezultatima konkursa zakazano u 18:00, što je bilo previše rano s'obzirom da je vrućina bila nepodnošljiva. Iz Kovačice za Padinu je krenulo samo nas četvoro (ja, Milla, Stevan i Jaroslava). Čim smo stigli, prvo što mi je palo na pamet je bilo hladno pivo i hladovina parka. Stevan mi je čak predlagao da se na poetskoj večeri pojavim sa flašom piva u ruci, što bi s'obzirom na to da sam i sam poslao jednu moju pesmu na konkurs, izgledalo baš u duhu Čarlsa Bukovskog. Ipak, bilo je previše vruće da bih imao volje za zezanje. Svi smo imali želju da se sve što pre završi... Na svu sreću, sve se završilo za manje od sat vremena i nakon još malo hladnog piva, mogli smo da se vratimo u Kovačicu.

Sledećeg dana je održan revijalni deo proslave. U pozorišnoj sali Doma kulture o Mihalu Babinki su govorili profesori sa katedre za Slovački jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Nakon njih su nastupili gosti iz Slovačke, da bi na kraju bilo održano poetsko veče u čast poezije Mihala Babinke.

Ove godine je postavljen i web sajt koji sadrži mnoge informacije iz života Mihala Babinke. Tu možete naći njegove pesme, novinske priloge, pisma, biografiju, fotografije...


www.michalbabinka.cjb.in

0 Comments:

Post a Comment

<< Home