Wednesday, October 24, 2007

U POTRAZI ZA KNJIGOM: Knjige Za Lenčuge


Pošto je među Vama ogroman broj onih koji ne čitaju knjige, ili to rade veoma retko, predložiću Vam jednu lakšu varijantu uživanja u literaturi: AUDIOKNJIGE tj. knjige koje se slušaju!

Divno zar ne!

Audio knjige su u stvari MP3 audio fajlovi koje možete skinuti sa interneta (ili kupiti u knjižarama) i slušati do mile volje, bez da zamarate svoje oči čitanjem ili ruke okretanjem stranica.


Audiofajlovi (u MP3 formatu) su najčešće mali pa se mogu skidati i preko dial-up veze! A mali su zato što se kod kompresovanja čitanog teksta ne zahteva onaj kvalitet zvuka koji se trazi kod kompresovanja muzike. Pa tako u dva megabajta stane i sat vremena slušljivog materijala!


Najbolji deo priče o audioknjigama je njihova cena! Ima ih i potpuno besplatnih! Na podosta sajtova imate opciju da skidate fajlove slabijeg kvaliteta potpuno besplatno. Naravno, u pitanju su knjige koje su u PUBLIC DOMAIN-u, što znači da je istekao rok tokom kojeg je bilo obavezno plaćati autorska prava, što je negde 50 godina, negde više.


Ovo su linkovi za dve web stranice koji nude izuzetno jednostavan download besplatnih audioknjiga:









ili potražite ovako:





Skinite neku dobru audioknjigu, prebacite je u MP3 plejer i izađite u šetnju... a možete i voziti bicikl... U svakom slučaju ćete u isto vreme uživati u svežem vazduhu i prirodi, ali i u knjizi!


Samo pazite na saobraćaj!




0 Comments:

Post a Comment

<< Home