Sunday, October 27, 2013

POZORIŠTE U KOVAČICI: Negativisti


Negativisti
Pozorišni ansambl VHV, Bački Petrovac
26.10.2013.
21:00

Prema scenariju Romana Olekšáka (1978, Slovačka), režiser Ivan Hansman Jesenský je sa ansamblom VHV napravio solidnu predstavu Negativisti (tj. Negativci). U pitanjuje priča o mladim i zanemarenim narokomanima koji žive u jadu i u bedi i koji se na razne načine trude da pobegnu iz realnosti i sa ovog sveta. Nemaju podršku kod roditelja (koji ni sami nisu u boljem stanju) ni od policije (koja je prema njima brutalna i pokvarena) i oni pod uticajem droge i alkohola, vrtoglavo klize ka kriminalu, beznađu i ludilu. Na kraju im ne ostaje ništa sem umiranja. 

Dakle prilično depresivna predstava čiji mrak je samo na momente prekidan elementima nadrealne komedije (genijalna upotreba splatter-slapstick komedije - postoji scena u kojoj lik u apsintskom ludilu sebi odseca uvo - svaka čast što su nabavili kesice sa crvenom bojom-krvlju) i nepotrebim kvazi-vaspitnim porukama na kraju (kako bi ipak bolje da se nisu odavali narkoticima, no shit!). Sve u svemu, lepa predstava, kao stvorena za starije tinejdžere i sve ostale mlade ljude, kao i one kojima se svidela knjiga Mi deca sa stanice Zoo.



Ono što je fascinantno je činjenica da od desetoro glumaca na sceni, čak sedmoro su lepo motivisani, posvećeni i sposobni mladi glumci. Dakle Bački Petrovac sa ovakvim glumcima ne mora da brine za svoju pozorišnu budućnost. Za Negativiste su Branislav Ušiak i Mira Lainović dobili nagrade za najbolju glumu, na festivalu slovačkih vojvodjanskih pozorišta Zlatne lovorike.

 

Predstava je iz meni nepoznatih razloga kasnila nekih pola sata. Ulaznica je koštala 150 dinara, Negativiste je pogledalo nekih četrdesetak ljudi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home