Saturday, June 28, 2014

KONCERT: TLO Fest (27.06.2014)

Leto je konačno stiglo a sa njime i nova sezona muzičkih festivala. Tomaševački letnji omladinski festival je ove godine održan po četvrti put i mogao je da se pohvali zaista impresivnom i internacionalnom ponudom bendova na bini. Dok su prošle godine ugostili bosance Dubiozu kolektiv, ove godine su čast da sviraju imali čak dva benda iz Hrvatske. Osim toga, ovaj put je festival zaista u potpunosti odgovarao mom ukusu i mogu samo hvalospeve da pišem za svih šest viđenih nastupa.



FAKOFBOLAN

Grupu Fakofbolan iz Pule pamtim kao jednu od mojih omiljenih u onim godinama kada sam bio u toj fanzinaškoj HC DIY punk priči. Za mene, radilo se o perfektnoj kombinaciji melodičnog street panka sa veoma dobrim i angažovanim-kritičkim tekstovima otpevanim kroz himnične refrene i sa dosta pratećih vokala. Zato sam bio veoma srećan kada sam čuo da ovi momci dolaze u Tomaševac. Bilo mi je malo čudno što ih vidim na ovakvom festivalu - jer ja ih ipak pamtim iz neke druge priče - ali sam onda čuo da sutradan sviraju u Novom Sadu pa im valjda ova svirka dođe kao pride zagrevanje za taj nastup. 

Pevač Šapo, gitarista Tibor, bubnjar Dejo i basista Ðuro nisu bili ko zna kako dobro raspoloženi i njihov nastup nije bio ko zna kako posećen (ovo me je baš iznerviralo, jer je za vreme nastupa grupe Fakofbolan park u Tomaševcu bio prepun "pankera", omladine koja je došla zbog Goblina i kojima iz samo njima znanih razloga Fakofbolan očigledno nisu puno značili) ali da su isporučili dobru svirku - jesu! Ako ne računamo nekoliko novih pesama koje ne znam, bend je svoj kratki nastup uvrstio i sledeće pesme: Na rubu, Pepsi-Najk generacija, Da li znaš?, A mi sviramo ("Posvećena svim pankerima iznad 35 godina"), Metak, Glasnice, Ulica (najpoznatija pesma ovog benda, bar među ovdašnjom publikom), Neznani junaci i Sarajevo. Kao što rekoh, kratak nastup i uz malo publike ispred bine ali verujem da ce njihov sutrašnji nastup u Novom Sadu biti i duži i mnogo posećeniji. 



GRUPA TVOG ŽIVOTA

Sledeći bend koji je izašao na binu je bio meni potpuno nepoznat. Grupa tvog života je iz Osijeka i da temeljnije pratim pank scenu sigurno bi mi bili među omiljenim sastavima! Dakle predamnom je bio jedan veoma dobar i zabavan punk rock trio koji se nije štedeo i koji je isporučio furioznu svirku prilikom koje su u četrdesetak minuta smestili petnaestak pesama i nešto malo zabavljanja publike (za koju su u napadu iskrenosti rekli da je došla sa njima jer su bili nesigurni da će iko drugi doći da ih gleda). Kao da je sa mrakom koji je pao došlo i do opuštanja publike pa je ispred bine počelo biti veoma živo (skakanje i šutka) i veoma mokro (jer je krenulo bespoštedno polivanje pivom, koje je bilo jeftinije od kisele vode koju sam inače pio). Mobilni telefon i foto aparat mi na sreću nijednom nisu ispali ali su zato bili više puta temeljno zaliveni pivom (no srećom su preživeli).

Trio je odsvirao pesme kao što su Mirta i Josip na tajnom zadatku, Voda leti, Neću da pijem pivo Laško, Crvene zastave i obradu  pesme grupe Poslednja igra leprira Umiru jeleni. Većina pesama je bila sa njihovog jedinog albuma Kolo je spojilo ljude iz 2005. Dakle, vidi se da Grupi tvog života nije bitno prečesto izdavati albume ... No bili kako bilo, zahvaljujući ovom nastupu, dobili su još jednog fana! 



DŽA ILI BU

Ne bih dužio o nastupu grupe Dža ili Bu jer imate detaljniji raport sa njihove svirke u Kovačici od pre mesec dana. Bitno je reći da su ovaj put momci nastupili u postavi sa dve gitare, što je dosta doprinelo punijem, bogatijem zvuku, kao i zanimljivijem nastupu jer je ovaj drugi gitarista (navodno Sabljarev kum) pokazivao mnogo veći entuzijazam za svirku od svih ostalih članova benda zajedno. Bez priče i sa malo pauze između pesama, odsvirali su Veliku svetsku zaveru, VIP, Gole istine, Put, Rasprodaju, Zid, Metak, Živeo Staljin, Droga i mladi, Moj grad, Stampedo, Kraljica, Drugovi, Ustani i kreni i za kraj naravno Večna lovišta.

Veoma dobar i energičan nastup, drago mi je što je tek njima konačno pošlo za rukom da dovedu sve te ljude - koji su do tada bili rasuti po celom Tomaševcu čini se - ispred bine i učine ih svojom publikom!



DECA LOŠIH MUZIČARA


Deca loših muzičara već skoro celu deceniju nemaju novi album a oni koji ih slabije prate misliće da zato bar imaju novog pevača. Ova grupa je sada u nekoj vrsti drugog reunion perioda, prilikom kojeg sa glumcem Ivanom Jevtovićem na čelu svira svoje najveće hitove. Ove večeri su u Tomaševcu odsvirali pesme Ljubav, Konji ritma, Dezodorans, Doživotno osuđen na ljubav, Mara, Kreditna kartica, Memphis, Mexico, XL, Ljubomora (Jevtović ulazi u publiku i odrađuje sasvim pristojan crowdsurfing), Balada o Ćutanu Ječmenici, Disko klub, Higijena, Vlade Divac i Dobar dan. Mislim da su odsvirali jednu novu pesmu između, ali nisam siguran. Bila je jedna još, učinilo mi se ...

Sve u svemu, odlična svirka ovih sjajnih muzičara je bila dobra podloga za veoma dobar nastup Ivana Jevtovića, koji se kao glumac odlično snalazi i kao frontmen i kao pevač (ni malo lošiji od Aleksandra Siljanovskog Silje). Sada je vreme i za još jednu pohvalu za ovogodišnji TLO fest - jer ovo je bio tako line-up, da su ovde DLM ispali nešto najbliže mejnstrimu! 




GOBLINI


U zadnjih par godina sam ih gledao dvaput i oba puta su bili fantastični. Ali, ovaj put je posebna priča jer Goblini sada konačno imaju i novi album (Roba s greškom) koji valja promovisati koncertima. Osim novog albuma - veoma dobrog, uzgred - novina je i novi-stari ritam gitarista Leonid Pilipović - Leo fon Pankerštajn. Bend izlazi na binu oko 1:00 i počinje svoj nastup ni manje ni više nego vatrometom na bini! Sjajan utisak ostavlja pesma Deca iz komšiluka koju bend izvodi sakriven iza vatre na bini. Odlično raspoloženi Golub traži da mu se donese vinjak i bend kreće na LSD se vraća kući. Dakle očekivao nas je zgusnut - all killer, no filler - raspored pesama u kojem su se smenjivale nove i stare pesme. Uopšte nije bilo lako biti u prvim redovima i već tokom druge pesme su jednog onesvešćenog momka vadili i odnosili da se sa strane malo rashladi. Do samog ključanja su dovele pesme Jedan na jedan, Dr. Hofman i Ona misli da zna, da bi tokom pesme Ima nas došlo do velike tuče između obezbeđenja i publike. 

Svirka je prekinuta - bend je sišao sa bine, Golub je za to vreme radio na prekidu tuče - dok se strasti nisu smirile i to je potrajalo možda nekih desetak minuta ili manje. Mislim da je na kraju intervenisala i policija. Koncert je ipak nastavljen, i to pesmama Evropo, Luna, U magnovenju, Na ivici, Petra, Sam Phone Glas, Idemo, Cipjonka ("Ima li neko ovde da je 92. godište? Jer ovo je pesma iz 1992."), Kao da, Daleki put (Golub ovu pesmu najavljuje pričom o tome kako je sledeća destinacija njegovog volonterskog humanitarnog gastarbajtovanja Etiopija), Privatni rat, Dan posle, Pečenja i rakije, Kako bih voleo da si tu, Voz i na samom kraju Za Lorenu.  Inače izgleda da su Goblini - zasluženo - imali status main act-a tj. hedlajnera i shodno tome su odsvirali i najduži nastup na ovom festivalu.



ORTHODOX CELTS


Konačno, ludi srpski Irci svoj koncert počinju kada smo svi već dobrano premoreni i kada publika polako kreće da se razilazi. Bilo je već 3:00 i koncert je počeo rečima Ace Seltika "Ne znam da li vam je to neko rekao na početku koncerta, ali, Dobro jutro! ... Izgleda da kasnije idemo negde na dorucak zajedno". Sedmorki na bini je ipak nekako uspelo da zaustavi osipanje publike i zahvaljujući repertoaru od sve samih hitova ("Večeras ne sviramo instrumentale i ne sviramo balade!"), Aca i njegovi saborci nateraše sve nas - koji smo u tom trenutku budni već nekih dvadesetak sati, jer ipak je bio petak, radni dan - da izdržimo i sa bendom sačekamo zoru (vidovdansku, no less) zajedno i uz pesmu.

A kako i ne bi kada su odsvirali sledeće pesme: Whats going on, Whiskey in the jar, Star of a County Down, Irish Rover, For the wearing of the green, Sindidun, Two Faces, Save me (najnovija, ljubavna pesma), Rocky road to Dublin, Green roses, Far away, Celts strike again i naravno - po želji publike - Drinking song. Koncert se završio tačno u 4 ujutru. Bilo je vreme da se ide kući i konačno spava! Kada sam jutros ustao, niam uspevao nikoga da ubedim da juče nisam pio, jer je sve na meni - čak i mobilni telefon - mirisalo na pivo. Sva sreća što sam bio dovoljno uviđavan da se istuširam pre spavanja ...

Bio je ovo zaista odličan festival. Vidimo se u Tomaševcu i dogodine!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home