Sunday, August 31, 2014

KONCERT: Nikola Vranjković (30.08.2014, Pančevo)

Težak je slučaj pakla kada za celo popodne ne uspevaš da nađeš saputnike (tačnije sapatnike, heh) na koncert Nikole Vranjkovića u Pančevu. Još je bila i subota, polazio sam tek oko ponoći, ali i tako ništa. A verujem da sve ovdašnje fanove Block Outa izuzetno zanima kako je prošao Vranjkovićev raskid sa ostatkom grupe i kako sve to izgleda skoro pa tačno godinu dana nakon razlaza ... Ostalo mi je da na koncert idem sam, ali bar sam mogao da puštam The Raveonettes do daske celo vreme putovanja.

Inače, nastup Nikole Vranjkovića je bio održan u sklopu dvodnevnog Rock and Reggae Festivala. Osim Vranjkovića nastupali su i Reggae Serbia Crew, Couple Up!, Madred, Randy Valentine, Grate, Hype i Sunshine. Kada sam stigao u Dom omladine na sceni su još uvek gruvali Sunshine. Ovaj bend još uvek zvuči odlično, iako je postava sada malo drugačija od one koju pamtimo iz devedesetih. Od novih članova prepoznao sam Zorana Stefanova koji je u Sunshine treći pevač a inače ima svoj - inače fenomenalan - bend Iskaz. Takođe, čuo sam i to da je gitarista u Sunshine nekada bio vođa pank grupe Birtija. Od nastupa grupe Sunshine sam video pesme Misli mene gone, Cocane, 91 preview, Iza horizonta i u sklopu bisa - Gracija od Azre (pojma nemam zašto). Dobri su Sunshine ali ja s drugom namerom dođoh u veliki grad ...

Nikola Vranjković je evo već skoro godinu dana van Block Outa (poslednji nastup sa bendom je imao 1. septembra 2013.) ali je za svoje solo nastupe oko sebe okupio muzičare koji fenomenalno pariraju Miti, Balaću, Radonjiću i Hasečiću. Prvo što upada u oči je prosto genijalan zvuk koji bend ima na bini. Vidi se da je Vranjković radi i kao tonac jer ovde je svaki ton doveden do savršenstva. Osim standardno velikih pedalboardova za dvojicu gitarista, čak su i bubnjevi imali neke efekte koji su davali zaista moćan efekat ukupnom zvuku grupe. Jedino je basista celo vreme imao "clean" zvuk bas gitare.

Izašavši na scenu - nešto pre jedan posle ponoći - i pozdravivši prisutne Nikola sa tokom koncerta nije previše obraćao publici. Samo jednom je - pre pesme Raskorak - progovorio nešto malo o pecanju u okolini Pančeva i činjenici da otud poznaje dosta Pančevaca ... Koncert je počeo sa pesmama tokom kojih je ceo bend - osim klavijaturiste - sedeo: Veži me, Čarobni akord, Zadrži svoj dah i Raskorak. Odmah se dalo primetiti da Vranjković ustvari ima još jedan Block Out. Dakle - ovo je ono od pre. Onako kako je Block Out zvučio sa Vranjkovićem - tako sada zvuči Vranjković solo. Nikola se čak i trudio da one pesme koje je pevao Mita, peva dubljim glasom - baš onako kako peva Mita. Dakle ozbiljnije promene treba da očekujemo u Block Outu bez Vranjkovića ...

Bend ustaje i kreću malo žešće pesme: Sudopera, Bunar želja ne postoji, Težak slučaj pakla (ovde se recimo videla promena u načinu pevanja, jer je ovu u Block Outu pevao Vranjković), Nikad (dve hiljade i kusur godina) i Dan koji nikad nije došao (ako se ne varam, ovde su podešavali gitare na Drop D štim). To je trebalo da bude kraj nastupa jer je već bilo skoro dva posle ponoći, ali se bend vratio na kraći bis da - "Sviraćemo tiše, zbog milicije" - izvede pesmu Najduži je poslednji sat. Na svu sreću, pred kraj koncerta Vranjković je predstavio bend koji sada svira sa njim, to su: bubnjar Vladan Božilović, basista Predrag Milanović, solo gitarista Milan Vučković  i klavijaturista Ivan Zoranović Kiza.

Da zaključim, ovo je bio odličan koncert. Vranjković je potvrdio da je bio ako ne alfa i omega onda bar 80% grupe Block Out - i sve je to sada poneo sa sobom. Ako ostatak njegovog bivšeg benda ne bude izvodio njegove pesme - što čujem da je opcija - ti ljudi su u ogromnom problemu! Priznajem da sam bio jedan od onih koji su bili izuzetno pogođeni prošlogodišnjim raskolom u grupi, jer Block Out jesu bili ono nešto najbolje što savremena srpska rock and roll produkcija nudi (i što je nudila u poslednjih dvadeset godina) i bila bi ogromna šteta da se to rasturi. Ali, srećom, ovim koncertom je potvrđeno da se kroz Vranjkovićev solo bend veliki deo onoga što je Block Out stvarao i predstavljao - ipak nastavlja. Mislim da sada grupa Block Out ima gotovo nemogući zadatak da nadmaši ovo što radi njihov bivši gitarista. Želim im zaista puno sreće sa time ... Trebaće im!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home