Thursday, September 03, 2015

KONCERT: Grupa Ti (Pančevo, 02.09.2015)


Grupa Ti je psihodelični pop duo iz Beograda koji čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski. Obojica rodom iz Makedonije, upoznali su se u Beogradu, u zgradi BIGZ-a, i u leto 2012. osnivaju grupu Ti. Probe imaju u dnevnoj sobi Ilijinog stana, gde Trajče svira elektronski bubanj, Ilija gitaru i bas sintisajzer, dok obojica pevaju. Ilija je prethodno svirao u grupama Petrol i Meatmarket, a Trajče u bendu White Noise in a White Room i Čistilište. Muzika grupe Ti je puna pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, punih i prijatnih bas deonica na sintu, sjajnog dvoglasa, jednostavnih hipnotičkih tekstova i Trajčetovih ritmova koji obuzimaju i stvaraju prijatnu atmosferu letnjeg kišnog popodneva provedenog sa suve strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza. Grupa Ti iza sebe ima dva albuma i jedan EP.

U Pančevu je grupa Ti nastupila u sklopu programa otvaranja Pančevo film festivala (PAFF 2015) i to na platou ispred Kulturnog centra Pančeva. Iako je u vreme koncerta u bioskopu apolo išao film Iranac (Mehran Tamadan, 2014) plato ispred Kulturnog centra Pančeva je bio lepo popunjen a i veče je bilo veoma lepo i prijatno. Pre koncerta posetili smo izložbu stripova Pata Moriartyja u foajeu KCP-a. Pat Moriarty je autor iz Sijetla, poznat po svojim stripovima, ilustracijama, plakatima i omotnicama albuma koje je kreirao za mnoge bendove. Ova izložba će inače trajati do kraja PAFF-a tako da je svi posetioci festivala mogu pre ili kasnije pogledati. Nakon izložbe otišli smo na piće u Štab Pogon gde je inače tokom festivala svake večeri afterparty PAFF-a a od 03. 09. i Neil Young's Short Film Lounge. 

Zadržavši se u Pogonu malo smo zakasnili na svirku grupe Ti. Stigli smo taman kad je počinjala pesma To su samo reči. Bend uživo zvuči malo drugačije nego na albumu ali je i tako veoma impresivna sposobnost Dunija i Nikolovskog da kao dvojac na binu prenesu sve one zvukove, onakvu produkciju i sve one nijanse zvuka koje su zabeležili u studiju. Dakle uživo njihov zvuk nije toliko cakum-pakum i na momente se desi da odrade krug-dva pre nego što recimo Duni podesi klavijature da odsvira potrebnu deonicu, što na koncertu zapravo produžava pesmu a sa time i užitak kod publike. Ono što takođe doprinosi zadovoljstvu publike su i povremeni i sasvim ukusni prelasci u psihodelični jam, improvizaciju i generalno ludiranje na bini. Sledi pesma Naša drama, pa onda i pesma Smejem se, tokom koje je Duniju pukla žica na gitari. Problem je bio u tome što je ovaj Rickenbacker jedina gitara koju je Duni koristio ove večeri pa bi zamena žice potrajala i oduzela na intenzitetu, te je gitarista odlučio da ipak nastavi koncert i da do kraja svira bez te jedne žice. Veoma hrabro od njega! Mada sa onim tonama gitarskih efekata koje koristi i podržan slojevima zvuka sa pedal keyboard klavijature (koju kao što znate Duni svira okidanjem dirki nogom). Usledila je pesma Kako da joj kažem da mislim na nju, pesma koja inače otvara njihov najnoviji (drugi po redu) album Život u dvoje. Zvanični deo koncerta (tačnije mini-koncerta) završen je pesmom Vidimo se! Bend se posle malecke pauze vraća na bis pesmom sa novog albuma Vreme ne postoji koja sadrži dosta bučnog psihodeličnog džemovanja. I onda ide pesma Sudbina kojom je prvi pančevački nastup grupe Ti i završen.

Dakle bilo je ovo jedno prelepo veče tokom kojeg je baš sve bilo kako treba. Ako ne računamo kratkoću koncerta, mislim da svi fanovi grupe Ti mogu da budu zadovoljni viđenim a uveren sam i u to, da je ovaj bend stekao i brojne nove fanove te da ovo nije i njihov poslednji nastup u najvećem gradu južnog Banata. 

Pančevo film festival se nastavlja i trajaće do nedelje.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home